mrestaurant

Welke koffiebonen zijn er en wat kun je er allemaal mee?

Geplaatst op

Voor je favoriete koffie selecteer je de juiste koffiebonen. Maar welke koffiebonen zijn er eigenlijk? In deze blog vertellen we je over de soorten koffiebonen en hun kwaliteiten. Ontdek deze smaakmakers in de ochtend. Je eigen koffiebonen kopen is de manier om voor een superieure kwaliteit koffie te gaan.

Twee pijlers

De hedendaagse koffiecultuur is gebaseerd op twee belangrijke pijlers: arabica en robusta, twee soorten koffiebonen die aangemerkt worden als superieur voor het maken van koffie. Als je in een koffietent een kop koffie bestelt, dan is de kans erg groot dat dit drankje gemaakt is van arabica bonen. Robusta is gemakkelijker te kweken en bevat meer cafeïne dan arabica. Robusta vinden we vaak in oploskoffie, omdat de kwaliteitsverwachtingen hier sowieso lager liggen dan bij koffie uit een koffiezaak of koffiemachine met bonen.

Hoe wordt de boon gemaakt

Er zijn twee belangrijker manieren om koffiebonen te maken: gewassen en ongewassen. Als de koffiebessen geplukt zijn, wordt de buitenste schil en het vruchtvlees verwijderd. Daarna moeten ze fermenteren, dit duurt enige tijd. Vervolgens worden de bonen gewassen in water (gewassen methode), dit verwijderd de laatste resten van de bes. Een andere methode is het drogen van de bonen. Gewassen koffie smaakt frisser, terwijl ongewassen koffie voller en zoeter van smaak is. Gewassen koffie komt meestal uit Latijns-Amerika en ongewassen uit Afrika en Indonesië.

Invloeden op de smaak

Een van de belangrijkste invloeden op de smaak van de koffiebonen zijn: het klimaat en de bodemsamenstelling. Koffie uit Ethiopië is vaak rijk, vol en wijnachtig, terwijl Haïtiaanse koffie zurig smaakt. Het branden van de koffiebonen is een complex proces waarmee je verschillende smaken kunt maken. Ook het cafeïne gehalte is hiermee te sturen. Lichte bonen hebben meer cafeïne dan donkere.

Populaire koffiesoorten

In koffietenten kun je meerdere soorten koffie krijgen, dat wil zeggen drankjes gemaakt van (meestal) arabica koffiebonen. We nemen ze hieronder even met je door:

Espresso

Een klein beetje koffie met een grote smaak. Espresso is precies wat je zoekt als je ’s ochtends niet wakker kunt worden. De smaak van espresso is krachtig en verfijnd. Deze koffie is afkomstig uit Italië en wordt onder grote druk geperst om de smaak te krijgen.

Latte Macchiato

Deze lekkernij bestaat uit warme melk, melkschuim en espresso. Het leuke van een Latte Macchiato is dat het in glas 3 mooie lagen laat zien.

Cappuccino

Met espresso, gestoomde melk en melkschuim kun je heerlijke cappuccino maken. Het is ontstaan in Wenen, maar staat al jaren bekend als een Italiaanse koffiespecialiteit. Er bestaat nog al wat verschil tussen landen als het gaat om het tijdstip wanneer cappuccino wordt gedronken. In Italië drinken ze het alleen in de ochtend, terwijl in andere landen, zoals Nederland, het gedurende de hele dag gedronken wordt.

Americano

Als je nog nooit een espresso gehad hebt, kun je er wellicht niet gemakkelijk van genieten, want de smaak is bijzonder uitgesproken. Zo was het ook met de Amerikaanse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Ze waren gestationeerd in Italië en dronken de espresso niet graag omdat ze niet aan de smaak gewend waren,  om over de sterkte van de koffie nog maar te zwijgen. Ze lengende de espresso aan met heet water en dit zorgde voor een koffie met zachte tonen en een mildere smaak. Op deze manier zag Americano het levenslicht.

Gerelateerde berichten

Over ons

Het is superleuk om de nodige culinaire tips te ontdekken. Je vindt ze in onze publicaties.

Contactgegevens

Via info @ mrestaurant.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden