Wagyu is vlees dat vanuit Japan naar Nederland is gekomen en steeds meer in populariteit toeneemt. ‘Wagyu’ is een Japans woord en betekent letterlijk ‘Japanse koe’. Het vlees is afkomstig van speciale runderen die bekend staan om hun temperament en hoogwaardige vleeskwaliteit ten opzichte van andere runderen. De structuur van het vlees is een stuk fijner dan van de standaard runderen, waardoor het een totaal andere smaaksensatie geeft. In Nederland is wagyu niet zomaar overal te verkrijgen. Het vlees ligt niet in de supermarkt en is uitsluitend te verkrijgen bij Aziatische restaurants. In dit blog lees je meer over de kwaliteit van wagyu en zijn oorsprong. 

De afkomst van wagyu

Het wagyu-ras bestaat uit vier verschillende runderen, namelijk: Japans Zwart, Japans Bruin, Japans Korthoorn en Japans Polled. Van deze vier runderen is het vlees van de Japans Zwarte koe heeft meest populair. De runderen zijn zeer gespierd, waardoor ze eerder veel gebruikt werden als werkdieren. Naast Japan, worden wagyu runderen ook gefokt in Australië, waardoor dit soort vlees ook een van de belangrijkste exportproducten is geworden. 

De kwaliteit

Het vetgehalte van wagyu is hoger dan van standaard runderen en zorgt voor een zeer malse en sappige structuur van het vlees. Het bijzonder aan het vet van het Japanse Zwarte rund is dat het smeltpunt ervan lager ligt dan de temperatuur van het menselijk lichaam. Hierdoor smelt het vet van het rundvlees in je mond en het zorgt het voor een zeer aangename smaak en ervaring. De runderen worden zeer goed verzorgd en worden zelf gemasseerd om de smaak van het vlees te optimaliseren. De runderen kennen bovendien een langer leven dan de standaard runderen. Ook dit wordt gedaan om de kwaliteit van het vlees optimaal te krijgen. Zo leeft een Japans Zwart rund gemiddeld zo’n 3 jaar, terwijl andere runderen gemiddeld 1 jaar en 3 maanden leven. 

Wagyu kosten

De prijs van wagyu ligt een stuk hoger dan de prijs van ieder ander runderras. De prijs van wagyu is dan ook het gevolg van de hoge kwaliteit van het vlees, de ultieme smaakervaring en de manier waarop het vlees tot stand komt.