De taart, het is de populairste lekkernij op iedere verjaardag, al generaties lang. Of noemen we het toch een vlaai? Of is het eigenlijk gewoon gebak? Voor veel mensen is niet precies duidelijk of dit nu synoniemen zijn van elkaar of dat er daadwerkelijk een verschil zit tussen de drie termen. In dit blog maken we voor eens en altijd een einde aan de discussie en krijg je antwoord op de brandende vraag.

Het begint allemaal met gebak

In feite is er inderdaad een verschil tussen de drie termen. Laten we bij het begin beginnen; volgens de encyclopedie is gebak de verzamelnaam voor lekkernijen van deeg die door het bakken in een oven tot stand komen. Hieronder vallen voornamelijk; taart, cake en vlaai, muffins etc. Uiteraard zitten hier allerlei haken en ogen aan, want brood voldoet aan die beschrijving, maar wordt toch niet tot gebak gerekend. Daarnaast zijn producten die tot gebak worden gerekend, ook al worden ze niet letterlijk gebakken. Taart en vlaai vallen dus beiden onder de verzamelnaam gebak.

Wat is een taart dan precies?

Een taart is een vorm van gebak dat vooral gebruik wordt bij feestelijkheden en onderscheid zich door het groot aantal mogelijke ingrediënten dat gebruikt kan worden bij het maken van de taart en de versieringen die vaak toegepast worden. Zo kun je bijvoorbeeld een kindertaart bestellen in tientallen verschillende versies met thema’s van kinderseries. Daarnaast heb je variaties met fruit, chocolade of kwark.

En hoe zit het met vlaai?

Van origine komt de vlaai uit België en Limburg. Échte Limburgse vlaai is dan ook een begrip in heel Nederland en iets waar Limburgers bijzonder trots op zijn. Het verschil met taart zit hem in de strakkere ongeschreven regels van hoe een vlaai gemaakt moet worden. Traditioneel gezien zijn vlaaien altijd rond en hebben een grootte van rond de 30 centimeter. Binnenin de vlaai zit vaak iets van fruit, zoals appel of abrikoos, terwijl de bovenkant is afgewerkt met een visgraatpatroon van deeg. Naast fruit is Rijstevlaai is ook een populaire en geaccepteerde vorm. Tegenwoordig zie je wel dat er steeds meer geëxperimenteerd wordt met wat er wel en niet op een vlaai kan. Denk aan de populaire frikandellenvlaai als uitschieter.