Er wordt vaak gepraat over goede koks bij chique restaurants en hoe zij het verschil maken, zodat de smaak van de gerechten exclusief is. Maar wat hebben die koks allemaal met elkaar gemeen? Wat maakt een goede kok? In deze blog gaan we het bespreken.

De eigenschappen van een goede kok

Er zijn tal van eigenschappen waaraan je een excellente kok herkent. Check ze hieronder:

· Goede koks verspillen niks

Een goede kok heeft goed overzicht over wat er nog in voorraad is, wanneer deze producten over datum zijn en wat er ongeveer uit zal gaan over de dagen verspreid. Door dit te calculeren kan er efficiënt worden omgegaan met voorraad en wordt er een minimale hoeveelheid verspild. In sommige gevallen is het goed om als kok overblijvende ingrediënten van een gerecht te bewaren.

· Zorg voor een hygiënische keuken

Er is nog nooit een goede kok geweest die werkt in een smerige keuken. Het is aan de kok om ervoor te zorgen dat de keuken schoon blijft. Hier kan hij of zij zelf voor zorgen tijdens het koken of deze taak uitbesteden aan het keukenpersoneel.

· Volg het recept en proef tijdens het koken

Een goede kok leert het recept van binnen naar buiten, want hierdoor wordt het pas echt een excellent gerecht. Tijdens het koken moet je de smaak van je eten constant in de gaten houden, zeker wanneer je ingrediënten toevoegt.

· Excellente koks veranderen matige recepten in geweldige

Een sterren-chef maakt van een matig recept een prachtig gerecht. In die zin is het een soort kunst waar een zekere fijnzinnigheid van smaak uitspreekt. Echte koks maken hun eigen recepten en brengen geregeld een ode aan een traditioneel of bijna vergeten recept van hoge kwaliteit.

Conclusie

Dus wat maakt een kok een goede kok? Dat is het tegengaan van verspillen, goed het recept volgen en tijdig proeven en recepten perfectioneren. Wil je meer weten of zelf een goede kok worden? Bezoek dan een kookworkshop Amsterdam