Een restaurant of een café beginnen is iets wat voor vele een droom is. Het opstarten van een restaurant of café gaat echter niet zomaar. Er komt heel wat bij kijken. Door je zaken voor en tijdens de opstart goed op orde te hebben kan het restaurant na opening volop draaien. Een aantal dingen om te doen als je een restaurant wilt openen, lees je in deze blog.

Stel een ondernemingsplan op en breng de financiën in kaart

Stel een ondernemingsplan op. Door op te schrijven wat je plannen zijn en hoe je deze wilt bereiken, heb je een goed overzicht van alles waar je rekening mee moet houden. Breng bij elke stap de kosten in beeld. Denk ook na over de prijzen die je gaat hanteren en de omzet die je denkt te behalen door een reële inschatting te maken van het aantal bezoekers. Weet je niet hoeveel bezoekers je kan verwachten probeer bij de concurrenten in de buurt te kijken of schakel hulp in.

KvK, de belastingdienst en vergunningen

Bepaal de gewenste rechtsvorm en schrijf je restaurant in bij de Kamer van Koophandel. De Belastingdienst wordt na de inschrijving op de hoogte gesteld. Voor het beginnen van een restaurant zijn vergunningen nodig. Zoek uit over welke vergunningen jouw restaurant moet beschikken. Houd er rekening mee dat hier kosten bij komen kijken. De vergunningen die je waarschijnlijk nodig hebt:

  • -HACCP certificaat
  • -Brandveiligheid
  • -Allergenen certificaat
  • -BHV en EHBO
  • -een drankvergunning
  • -een terrasvergunning
  • -Diploma Sociale Hygiëne

Inrichting keuken en restaurant

Bepaal wat het concept en het type keuken is van je restaurant en richt je eigen keuken hier zo goed en efficiënt mogelijk op in. Bedenk welke keukenbenodigdheden je nodig hebt bij het koken van de gerechten die op de menukaart staan. Denk hierbij ook aan de hygiëne eisen. Het restaurant en het eventueel bijbehorende terras is je visitekaartje. Men moet zich op gemak voelen. Denk hierbij aan het inrichten van je restaurant. Houd ook rekening met de locatie van de wc, de bar en hoe je de tafeltjes neer gaat zetten.

Personeel en betalingsverkeer

Zonder personeel kan je natuurlijk geen restaurant runnen. Ga ver voor het openen van je restaurant aan de slag met het werven en selecteren van personeel. Bedenk ook op welke ´eisen´ je personeel wel of juist niet aanneemt. Om efficiënt te werken is een goed en duidelijk kassasysteem nodig. Yourpos.nl biedt verschillende typen kassasystemen aan. Heel veel succes met het openen van je restaurant of café!