Alle leveranciers van voedsel dient zich te houden aan voedselveiligheidsregels. Lees alles hierover in dit blog.

Alle voedselleveranciers, zoals: restaurants, speciaalzaken en supermarkten moeten zich houden aan de lokale regels voor voedselveiligheid. Alle voedselveiligheidsregels hebben vergelijkbare vereisten over:

  • Veilige bron: Voedsel of voedselingrediënten komen uit een veilige bron.
  • Veilige temperatuur: Het voedsel wordt op de juiste koude of warme omgevingstemperatuur gehouden.
  • Goed koken: Voedsel is goed gekookt, vooral voedsel zoals vlees, gevogelte en varkensvlees.
  • Correcte hantering: Voedsel wordt behandeld om kruisbesmetting uit de omgeving te voorkomen (bijvoorbeeld gemeenschappelijke werkruimten of gemeenschappelijke gebruiksvoorwerpen).

Scores

Het systeem om voedselleveranciers te beoordelen kan een numerieke score, een letterscore (A, B, C), of een pass/fail rating zijn. Deze scores worden meestal op een of andere manier gedeeld met het publiek, waaronder:

  • Voedselverkoper publiceert in het openbaar zijn volledige inspectierapporten, waarin alle overtredingen en inspectienota’s en de beoordeling worden vermeld.
  • De voedselverkoper publiceert alleen zijn beoordeling in het openbaar en niet het volledige inspectierapport.
  • Food safety regulatory agency post de volledige inspectieverslagen van de voedselverkopers samen met de beoordeling op het internet.
  • Regelgevend bureau voor voedselveiligheid plaatst alleen de beoordelingen van voedselverkopers op het internet.

Wanneer je met je lokale voedselregulerende instantie spreekt over het inspectierapport voor een bepaalde leverancier, vraag dan of zij recente schendingen van de voedselveiligheidsregels hebben gehad voor:

  • Onveilige voedselbron.
  • Onjuist warm of koud houden van voedsel.
  • Onjuist gekookt voedsel.
  • Verontreiniging door zieke werknemers.

Rapporteren van voedselinfecties

De meeste mensen melden hun ziekte niet. De ambtenaren van de volksgezondheid moeten op de hoogte zijn van ziekten die door voedsel kunnen worden veroorzaakt, zodat uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten zo snel mogelijk kunnen worden geïdentificeerd en gestopt. Meld je ziekte aan je lokale voedselveiligheid regelgever als je denkt dat een maaltijd van een voedselverkoper je ziek heeft gemaakt. Het is vooral belangrijk om ziekten te melden wanneer meer dan één persoon ziek wordt na het eten van dezelfde maaltijd.