Als er eten voor ons ligt, eten we eerst met onze ogen. We stellen ons de smaken en texturen voor waar we van gaan genieten. Daarom is de presentatie van een gerecht van groot belang om een goede indruk te maken en de eetlust te stimuleren! Dit artikel geeft je een aantal tips en trucs over de presentatie van je catering.

Kies je borden zorgvuldig uit

Mooi serviesgoed is van essentieel belang omdat het de achtergrond vormt voor je eten. Speel met kleuren, patronen en texturen. Gebruik over het algemeen witte borden met krachtige, levendige kleuren, zodat het contrast wordt benadrukt. Donkerdere borden kunnen worden gebruikt voor eten met een lichte kleur. Als je serviesgoed met een patroon gebruikt, zorg er dan voor dat het geheel niet te kitsch is dat het je gasten afleidt van hun maaltijd. Gebruik grote, zodat je meer ruimte hebt om je eten te presenteren.

Gebruik een kwast of pipet

Zo kun je nauwkeuriger zijn bij het creatief aanbrengen van de saus: punten, rechte lijnen of zigzaggen…. de keuze is aan jou!

Kleine porties

Natuurlijk wil je de mensen aan je tafel niet verhongeren, maar vergeet niet dat hoe kleiner je porties zijn, hoe makkelijker ze zullen zijn om leuk te presenteren.

Plaats je ingrediƫnten op de juiste plaats

Stel je voor dat je bord het gezicht van een klok is: het middenstuk van je gerecht (vlees bijvoorbeeld) zou op 6 uur moeten staan. Plaats groenten op 11 uur en zetmeelrijk voedsel op bijvoorbeeld 2 uur.

Bewapen jezelf met het juiste gereedschap, zoals banketbakkerssnijders en -vormen

Zeer nuttig bij het vormgeven van je gerechten en het opbouwen van lagen!

De zakjes met spuitbussen zijn essentieel

Voor een nauwkeurige opmaak en dressing is een spuitzak je beste vriend.

Gebruik kleine individuele sausbootjes

Echt handig als je een curry of een stoofpot serveert. Zo kunnen je gasten zichzelf zo veel of zo weinig mogelijk helpen als ze willen, en het wordt netter!

Gebruik kruiden, specerijen, eetbare bloemen of citrusvruchten als decoratie

Door gebruik te maken van eetbare bloemen en micro kruiden kan je het uiterlijk van je gerecht volledig veranderen!

Liever de catering uitbesteden? Kies dan voor een professionele cateraar zoals catering Amsterdam.