Als jij met het openbaar vervoer reist, dan moet je verplicht een mondkapje op en dan kun je mondkapjes kopen of je kunt ze zelf maken. Beide opties zijn toegestaan en dit is dus een realistische keuze. Het is niet moeilijk om mondmaskers zelf te maken, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Ga je mondkapjes kopen, dan moet je kiezen tussen wegwerp- en stoffen mondkapjes. Hier vind je informatie over beide opties en kun je zelf beslissen of jij je mondkapjes wilt kopen of dat je ze zelf wilt maken.

Mondkapjes kopen of zelf maken ter bescherming van anderen

De mondmaskers die verplicht zijn in het openbaar vervoer zijn de niet medische mondkapjes. Daarom is het ook toegestaan dat je deze zelf maakt. Een niet medisch mondkapje beschermt jou niet tegen het oplopen van het virus, maar het beschermt anderen als jij het hebt. Dit is ook de reden dat mondmaskers in het openbaar vervoer verplicht zijn, want als je allemaal een niet-medisch mondkapje draagt bescherm je elkaar. Je keuze tussen mondkapjes kopen en maken zal dus niet afhankelijk zijn van de regels van dit moment.

Mondkapjes kopen, wat moet je weten?

Als je besluit om mondkapjes te kopen, dan kun je dit op verschillende plekken doen. Er worden mondkapjes aangeboden in drogisterijen, je koopt ze bij officiële webwinkels en particulieren bieden ze ook aan. Dan heb je ook de keuze tussen wegwerp- en stoffen mondkapjes. Wegwerp mondkapjes zijn een betere keuze als je niet dagelijks met het openbaar vervoer rijdt. Anders heb je er namelijk 10 nodig elke week. Je gooit ze na eenmalig gebruik direct weg. Ga je wel dagelijks met het openbaar vervoer, dan zijn wasbare stoffen kapjes misschien beter. Deze was je en gebruik je opnieuw. Wil je hip zijn, dan kies je en aantal stoffen mondmaskers bij particulieren, bijvoorbeeld met het logo van je favoriete band of een mooi patroon.

Mondkapjes zelf maken, wat moet je weten?

Besluit je niet tot mondkapjes kopen, maar tot ze zelf te maken, dan moet je ook een aantal dingen weten. Gebruik hiervoor katoen, bijvoorbeeld van een t-shirt of een kussensloop. Was deze eerst op 60 graden. Maak twee rechthoekige lapjes van 20 bij 27 centimeter en leg deze op elkaar. Naai de lange zijden aan elkaar met een kleine zoom. Aan de korte zijden maak je een dikkere zoom, zodat hier een elastiekje doorheen kan. Pas het mondkapje op je gezicht en zorg ervoor dat deze nauw aansluit over je mond, neus en kin. Stel de elastiekjes goed af totdat het mondkapje lekker zit. Trek de knoopjes in de zoom en naai de elastiekjes vast.

Kopen of zelf maken?

In principe is het dus net zo verstandig om mondkapjes te kopen als om ze zelf te maken. Beide opties zijn toegestaan. Stoffen mondkapjes die je zelf maakt zijn opnieuw te gebruiken terwijl je wegwerp mondkapjes echt maar één keer opdoet. Het maakt dan niet uit of dit 1 minuut is, of 3 uur.  Wat je ook besluit te kiezen, met een mondkapje wordt de kans dat het virus zich verspreidt aanzienlijk kleiner.