mrestaurant

Meer over 2 heerlijke soorten Italiaanse wijn

Geplaatst op

Italië het land van de pasta’s en pizza’s, maar toch ook echt van de fantastische Italiaanse wijnen. Er bestaan heel veel soorten Italiaanse wijnen, omdat er wel 2000+ unieke druivensoorten groeien, waar zo een 400 worden gebruikt voor het produceren van wijn. Elke provincie in Italië produceert zijn eigen wijn. Door het overweldigende aanbod, helpen we je graag kiezen. We delen graag 2 van onze favoriete wijnen en voorzien je graag van wat informatie. 

Barolo

Afkomstig uit de regio Piëmont in Noord-Italië, is de Barolo wijn. Deze rode wijn wordt gemaakt van Nebbiolo druiven. Deze druiven staan bekend om hun kleine formaat en de dunne schil. Deze druiven zijn vaak wat zurig en geeft de wijn door de fenolische stof een bittere noot. Deze toon wordt meestal subtieler naarmate de wijn ouder wordt.

Barolo is geclassificeerd als een Denominazione di Origine Controllata e Garanita, wat de hoogste classificatie van Italiaanse wijnen is. Deze classificatie geeft een specifieke productiemethode aan en garandeert een specifiek type kwaliteit. Om tot de Denominazione di Origine Controllata e Garantita classificatie te behoren, moet de Barolo wijn volledig van Nebbiolo druiven gemaakt zijn.

De Barolo wijn moet ten minste 38 maanden rijpen. Van deze periode moet de wijn 18 maanden in houten vaten rijpen. Soms wordt Barolo wijn gelabeld met de term “Riserva”, wat betekent dat de wijn ten minste vijf jaar in een kelder heeft gerijpt.

Met minimaal 13 procent alcohol wordt Barolo wijn het meest vergeleken met de Pinot Noirs uit de Bourgogne. Deze heldere, zure wijn heeft aroma’s van roos, teer en gedroogde kruiden. Heerlijk! 

Lambrusco

Ten zuiden van Veneto en ten noorden van Toscane ligt Emilia-Romagna, de bakermat van de Lambrusco-wijn. De regio Emilia-Romagna staat eigenlijk vooral bekend om Parmezaanse-Reggiano kaas, Prosciutto en Balsamico azijn, maar de Lambrusco wijn mag hierbij zeker niet worden vergeten. Lambrusco druiven worden gebruikt om deze mousserende, rode wijn te maken.

Lambrusco is een mousserende rode wijn, die gemaakt wordt van Labrusco druiven. Lambrusco druiven zijn te herkennen aan hun heldere paarsrode tint. Nadat de druiven zijn geoogst en tot wijn zijn verwerkt, wordt deze rode wijn gebotteld en vergist volgens de traditionele methode. Dit proces vereist veel aandacht en zorg. De tweede gistingsronde vindt plaats in de Charmat of een grote stalen tank.

In de jaren tachtig werd Lambrusco-wijn heel populair, waardoor de wijn in bulk werd geproduceerd. De wijn heeft meestal een lichtroze tint, met een delicaat bloemig profiel. Lambrusco wijn heeft echter sterke aroma’s van kersen, watermeloenen, viooltjes, oranjebloesem en mandarijnen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Het is superleuk om de nodige culinaire tips te ontdekken. Je vindt ze in onze publicaties.

Contactgegevens

Via info @ mrestaurant.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden