Koffie drinken is voor veel mensen iets wat ze dagelijks doen. Lekker verse koffiebonen kopen, een kopje koffie zetten en het in alle rust opdrinken. Heerlijk!

Vaak wordt de vraag gesteld of koffie gezond is of niet. Het antwoord is simpel: koffie is niet schadelijk, behalve als je er te veel van drinkt. Hieronder gaan we hier verder op in en na het lezen van dit artikel weet je precies waarom koffie wel of niet gezond is.

De stoffen in koffie

Sommigen beweren dat er stoffen in koffie zitten die slecht zijn voor je gezondheid en zelfs kankerverwekkend zijn. Trek je hier maar niet te veel van aan. Het klopt dat er een stof in koffie zit die kankerverwekkend is (acrylamida), maar je moet daarvoor wel jarenlang meer dan 30 koppen koffie per dag drinken om risico te kunnen lopen.

Cafeïne

Met cafeïne moet je wel een beetje oppassen. Een kop koffie bevat 50 tot 100 milligram cafeïne. Deze stof zorgt voor een betere concentratie en gaat vermoeidheid tegen. Nadeel hiervan is dat je lichaam eraan kan wennen, waardoor je steeds meer kopjes koffie nodig hebt voor hetzelfde effect. Volgens het voedingscentrum is het goed om niet meer dan vijf kopjes koffie te drinken per dag. Cafeïne kan, wanneer je er te veel van inneemt, hoofdpijn, slaapproblemen, hardkloppingen en meer veroorzaken. Raak je er verslaafd aan, dan heb je het nodig omdat je anders juist hoofdpijn en slaapproblemen krijgt.

Wie mag geen koffie drinken?

Een aantal groepen wordt afgeraden om koffie te drinken. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en jongere kinderen kunnen beter geen koffie drinken. Cafeïne vergroot de kans op een miskraam en, in geval van borstvoeding, kan het ervoor zorgen dat ede baby onrustig wordt.

Afvallen dankzij koffie?

Wellicht heb je gehoord dat koffie drinken je sneller laat afvallen. Dit is echter niet waar; er is geen enkel bewijs dat koffie drinken helpt bij het afvallen. Je kunt beter een keertje extra naar de sportschool!