Iedereen kent het probleem van kalkaanslag. Het kan zo handig zijn om dit te voorkomen, want het scheelt veel geld en ergernis. Douchen onder een sproeikop waar een aantal gaatjes van verstopt zitten, is een onprettige ervaring. Het water sproeit dan alle kanten op, behalve de juiste kant, en dat is mooi recht naar beneden. In deze blog laten we je zien wat je aan dit probleem kunt doen.

De eerste stap

Wanneer de douchekop vol kalk zit, is het zaak om eerst deze verstopping te verhelpen. Daarna kun je bezig met de preventieve maatregelen. De kalkproblemen met de douchekop zijn snel en eenvoudig te verhelpen. Haal de douchekop van zijn plek. Dit is eenvoudig te doen door de bevestiging los te draaien. Het kan zo zijn dat deze onderdelen met kalk besmeurt zijn, waardoor ze vast zitten. Gebruik dan gerust een tang, maar zorg dat je geen beschadigingen aan de douchekop en het ophangsysteem maakt. WD-40 kan ook een oplossing zijn om een vastzittende scharnier of schroef gemakkelijker los te maken. Dan kan het echte ontkalken van de douchekop  beginnen.

Stap twee

Nu de douchekop los van het ophangsysteem is, kun je hem weken in een bak met azijn. Azijn lost de kalk door de zuurgraad op. Laat de douchekop gerust een aantal uur weken.

Stap drie

Nu gaan we de douchekop afspoelen, zodat deze mooi schoon is. Bevestig de kop weer aan het ophangsysteem en zet de douche even aan. Dan kan alle kalk wegspoelen.

Preventieve maatregelen

Nu dit kalkprobleem uit de wereld is, moeten we natuurlijk zorgen dat de kalkverstopping van de douchekop niet weer terugkomt. Dat kan heel goed met een waterontharder. Dit is een ingenieus systeem dat zorgt dat de kalk in het water in opgeloste staat blijft en zich niet hecht aan de leidingen en je machines. Hoe werkt dat dan? Het apparaat werkt met een frequentie die door het water heen uitgezonden wordt. Door deze frequentie komen er microdeeltjes los van de H20-moleculen. Aan deze deeltjes gaat de kalk zich hechten en dus niet aan de leidingen.

Aansluiten waterontharder

Je sluit de waterontharder aan op de hoofdwaterleiding. Zo wordt het water bij binnenkomst in je woning direct beïnvloed door de frequentie. Er bestaan verschillende waterontharders. Laat je hierover informeren door een expert.

Voordeel

Het voordeel van een waterontharder is dat je geld bespaart. Er is uitgerekend dat je gemiddeld zo’n  300 euro kan besparen door het gebruik van een waterontharder. Het mooie is dat een waterontharder, die werkt met een frequentie, geen chemische middelen of filters nodig heeft. Dat is erg milieuvriendelijk.