Iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeuren als het gaat om de wat er iedere dag op tafel komt. Er zijn uiteraard verschillende redenen waar deze voorkeuren vandaan komen, maar een factor die zeker van invloed is, is de tijd van het jaar. Het seizoen had vroeger een grotere invloed op het assortiment in de schappen dan nu, maar nog steeds zijn er ingrediënten en gerechten die tijdens bepaalde periodes in het jaar vaker op tafel komen, en tijdens andere periodes juist vermeden worden. In deze blog belichten we een aantal ingrediënten of gerechten die ieder seizoen weer een favoriet zijn in de keukens thuis én in restaurants.

Herfst – tijd van schotels en het begin van wildseizoen

Omdat het oktober is beginnen we deze blog met de herfst. Het weer wordt wat guurder buiten en we stappen af van de barbecue en salades. In plaats daarvan komen de ovenschotels weer op tafel en halen we eten in huis om te stoven. Denk bijvoorbeeld aan stoofvlees en stoofpeertjes. Daarnaast is oktober de tijd van pompoen, niet alleen met Halloween maar ook in de keuken. Ook gaan we weer meer taarten en quiches bakken. Vergeet ten slotte het wildseizoen niet! Vanaf half oktober tot in de winter is wild weer te vinden op de menukaarten door heel Nederland. 

Winter – wintergroenten,  maaltijdsoepen en kool

Het wildseizoen zetten we door in de winter en er wordt ruimte gemaakt voor nog meer winterse gerechten. Zo scharen we ons in de winter weer massaal achter Unox voor de maaltijdsoepen en rookworst. Deze rookworst gaat natuurlijk gepaard met diverse soorten stamppot of boerenkool. Maar ook de andere soorten kool zijn in de winter erg in trek; rode kool en zuurkool zijn favorieten in de winterse keuken.

Lente – aspergetijd, herintrede van de brunch en high tea

In de lente trekken we er weer graag op uit. Het wordt weer populair om ergens te gaan brunchen of een high tea te houden. Dergelijke activiteiten gaan altijd goed samen met gerechten als sandwiches en wentelteefjes. Wat betreft de echte lentegroenten staat de asperge natuurlijk op 1. Van laat in april tot eind juni zijn ze in de schappen en op menukaarten te vinden. Andere populaire groenten zijn de bosui, prei, radijsjes en witlof.

Zomer –de mediterrane keuken, salades, barbecue en fruit

In de zomer brengen we graag het vakantiegevoel in huis door de keuken van populaire vakantiebestemmingen te kopiëren. We zoeken massaal sites als lekkerensimpel.com  af voor recepten uit de Italiaanse, Spaanse en Mexicaanse keuken. Daarnaast worden de barbecues weer aangestoken en de bijbehorende salades worden op tafel gezet. Ook liggen de schappen vol met verse meloenen, aardbeien, frambozen en veel meer.