We zijn er allemaal geweest. Je duikt door de wijnkaart in een chique restaurant, knikt door de ruime keuze aan flessen die worden aangeboden, met de volle wetenschap dat je de op een na goedkoopste op de menukaart kiest. Terwijl je niet alleen bent, zijn er een paar mensen voor wie de op een na goedkoopste niet eens in het spel komt. We hebben de vijf duurste flessen wijn verzameld die ooit verkocht zijn, voor die onverschrokken (en rijke) verzamelaars en liefhebbers die wijn belangrijker vinden dan auto’s en huizen.

5e plaats: 1947 Château Cheval-Blanc: € 215.847,-

De enige keizerlijke fles van deze Saint-Émilion Grand Cru die bestaat, werd in 2010 op een veiling verkocht. Net als in 1945 was 1947 een warm jaar, wat resulteerde in een van de meest gewilde Bordeaux-wijnjaren. Château Cheval-Blanc is een van de slechts vier producenten van de ‘Premier Grand Cru Classé (A)’ van Saint-Émilion, de hoogst mogelijke klassering voor wijnmakers in de regio.

4e plaats: 1907 Heidsieck & Co. Monopole Diamant Bleu: € 243.036,-

De enige champagne op deze lijst heeft een ongelooflijk verhaal achter de hand. Oorspronkelijk besteld naar aanleiding van de kofferlading voor Nicholas II van Rusland, werd de champagne vervoerd op een schip dat in 1916 door een Duitse U-boot tot zinken werd gebracht. Als gevolg daarvan is de kostbare lading naar de bodem van de zee gezonken, waar het meer dan 80 jaar heeft gerust. In 1998 werden de flessen in de buurt van Finland ontdekt, waarvan bijna de helft intact en goed bewaard is gebleven (wat veel zegt over de productiekwaliteit van Hiedsieck). Twee van de flessen gingen voor meer dan €240.000,-  per stuk op een veiling in Moskou – eindelijk zijn ze in Rusland aangekomen!

3de plaats: 1945 Mouton-Rothschild: € 274.803,-

Een Jeroboam (vier en een halve liter fles) uit een van Bordeaux’ beroemdste landgoederen brak records bij de verkoop in 2007.

2e plaats: 1992 Screaming Eagle Eagle Cabernet Sauvignon: € 441.811,-

Een omstreden vermelding op de lijst, de 1992 Screaming Eagle Eagle Cabernet Sauvignon wordt door sommigen niet geteld omdat deze keizerlijke (zes-liter) fles in 2000 op een liefdadigheidsveiling werd gekocht. Hoewel het misschien niet is gekocht voor de inhoud, is de debuutwijn van het landgoed nog steeds ongelooflijk goed gewaardeerd en is niet goedkoop.

1ste plaats: 1945 Domaine de la Romanée-Conti: €476.662,-

Eind 2018 werd bij Sotheby’s een fles van deze wereldberoemde Bourgogne verkocht voor een recordbedrag, waardoor de geschatte € 35.974,- ver overtroffen werd. Waarom was het zo duur? De wijnoogst van 1945 is een belangrijk jaar voor Domaine de la Romanée-Conti. Het was het laatste jaar van de productie voordat de wijngaard werd herbeplant, en het slechte winterweer betekende dat er slechts 600 flessen werden geproduceerd voor de verkoop. De hevige concurrentie resulteerde in een biedingsoorlog die het wereldrecord vestigde voor de duurste wijn die ooit werd verkocht.

Ben je een wijnliefhebber en zoek je toch wat goedkopers? Om je wijnen te bewaren raden wij aan een wijnrek te kopen bij vintageview.nl.