Een favoriet van veel vleesliefhebbers en een vaak aanwezig op de kaart van diverse restaurants over de hele wereld is de entrecote. Dit rundvlees met Franse naam staat bekend om het dunne vetlaagje aan de rand en doet het vooral goed op de barbecue. In deze blog gaan we iets dieper in op het soort vlees, de bereidingswijze en de smaak ervan. Zo kun je goed geïnformeerd een entecote kopen en er zelf een overheerlijk feestmaal mee bereiden.

Over de entrecote

Zoals in de inleiding gezegd komt de entrecote van runderen. Om specifiek te zijn is het het stuk vlees dat tussen de zesde en twaalfde rib van een koe wordt gehaald. Ook wel de dunne lende genoemd. Op het moment dat een slager deze ribben lossnijdt is het mogelijk om 7 ribeyes te maken, met het bot er nog aan. Maar op het moment dat de slager ervoor kiest om dunnere ribeyes te versnijden, hou je zes stukken vlees over zonder bot. Dit zijn de entrecotes. 

Er was een periode dat de naam ‘entrecote’ specifiek gebruikt werd voor het vlees dat tussen de negende en tiende rib van de koe kwam. Hoewel dit volledig arbitrair was, gaf het het vlees een luxere en duurdere uitstraling. 

De bereidingswijze van entrecote

Afhankelijk van wie je het vraagt zal aangegeven worden dat je een entrecote het beste medium rare moet eten. Om dit te bereiken moet je beginnen met een pan of grill die gloeiend heet is. Zodra je het vlees in de pan of op de grillplaat legt is het meestal genoeg om het twee minuten aan beide kanten te grillen, voordat het de perfecte temperatuur en kleur heeft. Omdat ze over het algemeen vrij dun zijn, is het gemakkelijk om ze overgaar te grillen en dat wil je uiteraard zien te voorkomen. Het is belangrijk om het vetlaagje aan de rand niet voor of tijdens de bereiding van de entrecote af te halen, dit komt namelijk de smaak niet ten goede. 

Smaak van de entrecote

De smaak van een entrecote is vergelijkbaar met die van een ribeye steak. Dit komt uiteraard omdat het vrijwel hetzelfde deel is van het rund. Over het algemeen zit er weinig tot geen vet door het vlees zelf, wat het erg mals maakt. Daarnaast heeft iets meer smaak dan een tournedos en is het iets steviger.